under 18 comics by ZINT

on 9:04 AM


hahhaha ni comic kegemaran zoey mase kat sekolah menengah. kalo cikgu tak ada dalam class comic nie la menjadi teman zoey, kawan2 lain bz ngan keje masing2 tapi zoey dok mengadap comic ni.suka dengan watak AX, walaupun dia agak nakal dia tetap mempunyai jiwa yg sentimental.

under 18 ni berkisahkan citer budak sekolah, kisah2 budak remaja di alam persekolahan yang penuh dengan agenda. u all semua pun ingat masa alam persekolahan suka ponteng class, kacau pompuan., kutuk cikgu la....ko org baca ayat kat bawah ni., mesti ko org tersenyum sorang2...

Saper yang lahir pada tahun 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

  • kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
  • kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
  • RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm….
  • pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
  • main lwn pemadam yang ada gambar bendera negara2, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sebenar, utk padam!
  • pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
  • cikgu pakai pembaris kuning panjang. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pegang pon kat situ.
  • Papan hitam menggunakan kapur yg giler babeng nyer berabuk. Pastu sapa bertugas kene ketuk duster kat tepi koridor. habis klas bawah2 sume berabuk.
  • bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. Rotan siap terbelah pastu cikgu ikat ngan rubberband.
  • time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la… Pastu ada main tanah liat. buat pasu dari botol terbuang. kasi
    letak tanah liat, jadi cantik. Pastu berhabuk..
  • Beg skolah masing2 umpama nak pegi camping. Sampai masuk berita sebab beg galas bebankan pelajar.
  • Zaman ni gak ada alam dan manusia sebagai subject. Lepas tu di ganti ngan kajian tempatan.
  • balik skolah main bola chapping.. Pakai bola tenis susun selipar. kadang2 men baling pakai selipar.
  • Gasing, layang2, tutup botol, othello, dam ular, mainan kita.
  • main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. Time tu sapa ada sega dikira dewa. Tapi sapa ada sega pun ada game sonic jek.. main tu je la ulang2.
  • jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. Kaler biru, ijau itam, cekelat.
  • takut BCG tp lepas inject poyo la pulak…
  • balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
  • Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu…
  • Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban, Dash yankuro, tomato man dan mcm lg. Ramai jek ponteng skolah agama sebab nak usha citer2 ni.
  • Time darjah satu atau dua, skolah kebangsaan, laki pakai suar pendek biru gelap pastu time tu tak reti pakai spender.. paham2 la ek apa jadi? Pastu kerajaan tukar sume pakai suar panjang.. appropriate sket
  • Roller blade menjadi kegilaan budak2. Hampir tiap2 petang kedengaran bunyik tayar rollerblade kat jalan raya.
  • Komputer mula diperkenalkan dlm tahun 1994 kot. Time tu ada tempat disket besar gile.
  • Telepon bapak kita besar gedabak, pastu bapak2 kita suka letak dalam poket atau kat poket blakang, punggung dorang jadi tonggek. Bila orang call, cakap srupa sebatu jauhnya.. siap ekspresi tangan dan muka.
  • Waktu dapat IC first time time darjah 6, bangga giler sebab dah dikira dewasa. tapi ic still mak pegang sebab takut ilang. Simpan fotostat dlm wallet..
  • budak laki time darjah 5/6 usha membe2 pompuan tinggi2 gila… tapi bila da masuk tingkatan 1/2 bebudak pompuan surprisingly jadi pendek. Time ni gak suara berubah.
  • Dulu kat area KL, takut dengar pasal cerita hantu susuk. Siap kuar newspaper…Sume time tu takut gile nak kuar umah terutama budak perempuan sebab takut kene isap darah. Pastu macam2 antu
    kuar dalam paper, antu lilin la.. dan macam2 lagi.
  • Ada satu time tu zaman tamiya, sume berebut nak buat tamiya power2 siap kasi letak tayar span la.. tambah kilat la tukar enjin la.. pastu mende tu ilang ntah mana ntah.

Jangan lupa semua ni sebab zaman sekarang budak2 tak sempat layan benda2 ni. kita akan sentiasa berubah, cuma asal usul kiter yg permanent. ayat kat atas tu zoey dapat dari budak-budak myspace yang hantar comment kat zoey, so kiranya ayat itu bukan 100/100 dari zoey.


sekarang zoey dah kumpul satu series "under 18", dari "Under Age" ke "under 18 fear no more", lepas tu "Under 18-No Fear" dan "under 18 fear less"...puas hati dapat kumpul semua nyer. Dan zoey menyokong comic-comic tempatan biar jadi ternama di dunia nie... cayok2!!!

21 comments:

Comment by Anonymous on March 6, 2009 at 11:48 AM

Mnat kt k0mik under age 18 gak kew?kte pn mnat k0mik nie..sume k0mik zint kte mnat..beshhhh..sm0ga trus sukses.
.

nie teman awk kt myspace~max stereo~wakakaka..

 
Comment by edzlin007 on March 15, 2009 at 8:57 AM

wahhh!!!! minat kita sama la zoey. saya kumpul semua komik tu. mmmg fav abis.

p/s: zmn sek tu best la, sama dgn me dulu

 
Comment by Anonymous on March 17, 2009 at 10:23 AM

i just have 4 dari 5 komik ni...
ganas tapi giler! hehehe

 
Comment by qila on March 18, 2009 at 10:55 PM

wah under 18 best giler...
minat gile2...
ganas lawak..
nak pch prot bace..
siv,...cool
hehek
aku dah abis bace dah...
hurrmm..under18 da tmmt bsnnyer..

 
Comment by Syadza.Izzati on March 26, 2009 at 9:21 PM

minat komik tmpatn ?
bce la ben nye karya plak !
ben da cipta name smpai jpn ~

 
Comment by naderk on April 2, 2009 at 2:06 PM

seriously under 18 memang best giler ah

 
Comment by MellyMineko on April 24, 2009 at 3:13 PM

ler..minat gak komik2 rupenyee...visit sy pny blog..www.mellymineko.blogspot.com..tu pown kalo ada mase laa

 
Comment by paeh on November 28, 2009 at 6:40 PM

saya dah kumpul hampir semua komik daripada zint tuuu... best gila komik dia... ade 3-4 komik tak dapat cari lagiii

 
Comment by OhhRara on December 19, 2009 at 11:20 PM

sy lg r suke....suke thap2 dewa dh..
smua episod comic ni sy ada...last episod pn sy da taw..huhuhuhuhuhu

 
Comment by siv on February 9, 2010 at 6:39 PM

aq pon mnt under 18....siv 2 bgaya,cool n nakal...aq x bli ag komik under 18 fear no more..nk bli dkt mnerw arh???

 
Comment by Ummi on July 7, 2010 at 6:09 PM

the best....!!!!

 
Comment by Anonymous on October 6, 2010 at 3:19 PM

komik zint mmg best gler!!!!
wa mnat gler ngan komik yg dy buat especilly under 18!!!tak penah miss nk bc under18!!

 
Comment by Anonymous on October 6, 2010 at 3:22 PM

aq minat kat aken...cam smart gler kot dy tu!!!!zint mmg pandai r create watak yang totally hebat

 
Comment by Anonymous on October 14, 2010 at 11:33 AM

tak caya under 18 da tamat ! tapi mmg terbaik la zint !

 
Comment by Anonymous on March 2, 2011 at 5:45 PM

hmm..saya cuba nak beli komik ni...
tpi dah x der kat kedai buku arr!!!
ader x saper2 yang boleh upload komik ni dan bagi saya link???
saya nak bacer arr

 
Comment by ƨнαтιяα ! ♥ on July 2, 2011 at 7:33 PM

terbaek !!!

 
Comment by coretcoret on August 26, 2011 at 11:09 AM

under 18!
sy xbli...sbb xbpe mnt...bce yg kwn pyer je...bole la thn...die pyer bhse 2 kengkadang 2 overdose ksrnye...
bhse tggnu n klntn pun ad...:)

 
Comment by Anonymous on October 30, 2011 at 12:34 AM

dh bca smpai end of fear.. ash jadi kurus.. lawak siot..

 
Comment by mann94 on February 19, 2012 at 6:55 PM

Hm...aq pon minat juak ngan k0mek2 ktak t0k..best gilerr!! Syg c apat q kmpul sumenye psal tlalu limited... M0ga kta apat p0lah yg bwu n tkni...keep going n gudlux...

 
Comment by Anonymous on May 26, 2012 at 10:48 PM

Aq dh beli under 18 elite yg bru,,.umo udh mncch 19 taun tp msh bce bku zmn high school..huhu..

 
Comment by opiey on June 4, 2012 at 10:30 AM

abg zoey... sye nak beli sume versi komik under 18... masih ade ke? kalau ade tlg bagitau yer... fb saye Road Anglez atau pun email saye acrux_boy@yahoo.com... plizzzzzzzzzzzz saye minat giler komik2 under 18 ni,.